På navnetoppen

I januar 2011 kunne man publisere hvilke navn som var de mest populære i 2010. Emma og Lukas vant for andre år på rad. Ellers er Linnea, Sara, Sofie, Nora og Ingrid fortsatt på topp-ti-listen og blant guttebarna er det størst risiko å bli kalt Emil, Mathias, William, Magnus og Markus, hvis du altså ikke allerede har fått navnet Lukas.

”Han bør kanskje hete Lukas, siden brødrene heter Mathias og Markus.” sa min søster. ”Hæ? Er de så kristne?!” repliserte mitt eldste tantebarn. Vi lo godt. De bibelske navnene har ikke akkurat mistet sin popularitet de siste årene.

Men det er få som heter Jesus. I vår kultur. Og han som fikk det navnet for ca 2000 år siden i Jerusalem, har blitt sagt å ha navnet over alle andre navn;
”Derfor har også Gud
opphøyet ham til det høyeste
og gitt ham navnet over alle navn.
I Jesu navn skal derfor
hvert kne bøye seg,
i himmelen, på jorden og under jorden,”

I møte med folk fra andre kulturer har jeg opplevd i større grad å bli spurt om hva navnet mitt betyr. Jeg er ikke sikker på om det er like viktig for oss i norsk tradisjon. I alle fall har jeg kjennskap til en del navn som ikke har særlig flatterende betydning.

I bibelsk sammenheng er navnet av stor betydning. Navnet sier mye om personens betydning, egenskaper og kraft. Derfor kunne man også gjennom livet oppleve å få nye navn eller ekstra navn som ytterligere beskrev ens karakter.

Jesus betyr ’Herren frelser’.

Men hva heter Gud?

Bibelref: Fil 2,9-10

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *