Helsekost

Jeg har litt aversjon mot ordet helsekost. Det har en klang ved seg som bare gjør at jeg tenker at det er kjedelig, smaker dårlig, er sært og skal blandes med noe som er enda mer sært. Litt sånn festbrems. Det får meg til å spise en skive med Nugatti i rent opprør.

Men jeg vet jeg tar feil. Helsekost betyr jo bare mat som er bra for helsen, og det trenger slett ikke være dårlig. Likevel er det sånn at når jeg noen ganger har forvillet meg inn på en helsekostforretning, så får jeg følelsen av at alt jeg gjør i livet mitt er feil. Her er liksom svarene på alt. Men kanskje er det som andre spesialforretnnger; jeg trenger ikke gå for hele pakken, men bare sørge for å supplerer livet mitt på en smart måte. Jeg tenker jo ikke det samme om jeg går inn på en sportsforretning;  begynner ikke med alle idrettsgrener av den grunn.

Mine foreldre er svært sunne. Det lover bra for fremtiden, ettersom vi har en tendens til å ta etter våre foreldre. Etter hvert. Mens min far har et nesten religiøst forhold til tran og delvis honning, sverger min mor til sitron. Sitronen løser alt.

Honning likte jeg ikke som barn, men har etter hvert lært meg å like det, og det er virkelig ekstremt sunt. Honningcentralen forteller meg at honningen øker opptaket av kalsium, har regulerende effekt på fordøyelsen, inneholder mye antioksidanter, har antimikrobielle egenskaper i forbindelse med sårheling og brukes for å behandle forkjølelse og sår hals. Den inneholder kort og godt en mengde vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter. Og er fullstendig naturlig.

Kong Salomo hadde skjønt det;
”Spis honning, min sønn, for den er god, den fine honning er søt for din gane.”

Vurderer å kjøpe honning.

Bibelref: Ordsp 24,13

6 tanker om “Helsekost

  1. Asmund, bare til info, så er verken erter, kjøtt eller flesk usunt. Det er feil-info. Noen lavkarbo-dietter inneholder faktisk mye bacon. Dette fordi det er rett type fett, fo å si det på den måten. Jeg som epileptiker, bør også spise mye av det, da det inneholder stoffer som er bra for hjernen, som fett fra fisk (tran) og andre typer fett som er naturlige. Det usunne er stort sett sukker, fett vi bruker for å fritere i, diverse tilleggs-stoffer i maten osv. Men selvfølgelig, alt med måte. En annen ting, er at dengang din far levde, levde man også på en litt annen måte enn vi gjør nå. Man arbeidet mer, og fikk beveget mer på seg. Det er likeså vesentlig som sunn/usunn mat. Nå om dagen, sitter vi for det meste stille i sofaen, og driver enten med dataen eller ser på tv. Og skal vi noen steder, bruker vi bilen, som står rett utenfor døren. Det er sånn det er blitt.
    😀

  2. Min far, som ble født for 135 år siden, levde så usundt som vel mulig. Hans livrett var «erter kjøtt og flesk», og det aller beste var det kokte flesket som lå og skalv på tallerken og minnet sterkt om gele. Han drakk minst ti kopper kaffe pr. dag, og selvfølgelig med sukker til. Videre røkte han «karva blad» fra han våknet til han gikk tilsengs. Når han ikke kunne røke p.g.a. vedhogging eller andre gjøremål, la han inn en stor «buss» skråtobakk som ble byttet ut igjen med krokpipa så snart jobben var gjort. Han var aldri syk, eller nesten aldri. Jeg husker en gang han ble forkjølet, og siden han ikke var vant til sykdom, trodde han at han skulle dø. Han ble 80 år gammel, nokså dement på slutten, og sovnet stille inn.
    Dette kan kanskje være et eksempel på at om man har de rette genene, kan man glemme helsekosthysteriet.

  3. Kom på at det er mange dagar sidan tranflaska var framme, Takk for påminninga.!Honning derimot er på frukostbordet kvar dag. Kong Salomo åt vel ikkje så mykje sjokolade og drakk nok heller ikkje brus 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *