Strategiske relasjoner

Kanskje jeg har en yrkesskade, men for et par år siden laget jeg et diagram. Det var direkte inspirert av et diagram som fremstiller strategiske IT-verktøy og kompleksiteten i dette opp mot kunder og bruksområder. Noen verktøy er enkle og selges til massene. Noen verktøy er kompliserte og brukes bare i strategisk forretningsdrift.

Min personlige tvist, var å sette personlige relasjoner inn i et slikt diagram. Det som kom ut av øvelsen var et diagram som viste meg hvor mange av mine relasjoner som er strategiske for meg. Hvem lar jeg påvirke min livsstil, mine valg og prioriteringer? Hvem er det jeg har strategisk betydning for?

Jeg studerte resultatet av plottingen med interesse. Her var det mange mennesker i ulike soner, men nokså få i de lange, strategiske og komplekse relasjonssonene. Det fikk meg også til å reflektere over hvordan disse påvirker meg, og hvordan jeg påvirker de ulike personene i hele diagrammet.

Oppsummert ser jeg at de som har mest sentral betydning også er de som er mest dyrebar. Det er også de mest krevende, de som stiller krav og som justerer meg. Mange ganger er det utfordrende og krevende.

Jeg har en klar ambisjon om å bli bedre på dette. Bedre på relasjoner, for å si det sånn. Bli et menneske som folk kan forholde seg til på en god måte. Bli en bedre venn, være en som man kan stole på. Da ser jeg at jeg må tåle kritikk, konstruktive meldinger og avvisninger. Det har jeg fått i bøtter og spann. Men heldigvis er der også gode ord, oppmuntringer og mye kjærlighet.

Salomos Ordspråk starter med:
”Ordspråkene gir visdom og lærdom,
så en skjønner forstandig tale
og tar imot tukt som gir fremgang,
og lærer rettferd, rett og redelighet.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *