Hvilepuls

Jeg skal ikke begi meg langt inn i den cardiologiske verden, men jeg finner det interessant at et godt trent hjerte har lavere hvilepuls enn et hjerte som ikke er så godt trent. Med sunn, riktig trening, faktisk hard trening, vil hjertekapasiteten øke. Som resultat vil hvilepulsen gå ned. Denne indikasjonen er så tydelig, at man måler hvilepulsen for å finne ut hvor godt trent man er. Et dårlig trent hjerte hviler ikke skikkelig under hvile.

Så da er det ikke nok å slappe av for å finne roen. Det er ikke nok å ligge på sofaen for å hvile tankene og hjertet. Kroppen forlanger faktisk å bli brukt skikkelig for å kunne hvile skikkelig. Jeg skjønner at jeg må slite for virkelig å finne freden og roen.

Bibelen har et bilde på hvile i historien om israelsfolket i ørkenen. Den munner ut i at de kom inn i et land hvor de fikk hvile. Da de kom inn i det landet, måtte de faktisk sloss for hvert sted de skulle bo på. Men de fant hvilen da de kom inn i det som beskrives som landet som ’flyter av melk og honning’. Historien har en åpenbar åndelig tolkning og en parallell i våre åndelige liv. Da de kom inn i landet, kunne de leve i dette;
”Så skal du legge den ned for Herren din Guds åsyn, og du skal bøye deg og tilbe ham. Du skal glede deg over alt det gode som Herren din Gud har gitt deg og ditt hus,”

I det nye testamentet sies det;
”La oss derfor ivre etter å komme inn til denne hvilen,”

Når du har kjempet gjennom noen barrierer og slitt opp noen bakker, kommer hvileskjærene og deretter hvilepulsen om natten og i pausene.

Da finner hjertet sin rytme.

Bibelref: 5 Mos 26,10-11 og Hebr 4,11
Annonser

1 tanke om “Hvilepuls

  1. Jeg har ikke lenger noen mulighet til å senke hvilepulsen, da min pacemaker gir 70 impulser i minuttet. Hvis jeg anstrenger meg slik at det er nødvendig med et raskere blodomløp, tar hjertet over og pacemakeren kobler ut. Min kone spøker med at hun aldri vil bli kvitt meg, – det er bare å skifte batteri. Det har holdt i to år, og holder i 6 år til før det må skiftes. En bekjent av meg var tidligere sykkelrytter, og fortsatte å mosjonere på sykkel etterat han la opp som konkurransesykler. Han døde av hjerteinfarkt. Når han skulle smøre en brødskive, tok han hardt meierismør ut av kjøleskapet, og brukte ostehøvelen til å lage skiver som han la på brødskiva. Så det er ikke bare å trene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *