Fra minus til pluss – 3

Hva er kjernen i problemet? Hva er den bakenforliggende årsaken? Hvorfor føler jeg det sånn nå? Hvorfor skjer dette nå igjen?

For litt siden snakket jeg med en som fortalte at han hadde hatt ganske store migreneproblemer. I voksen alder hadde disse plutselig forsvunnet da han fikk fjernet visdomstennene. En besynderlig historie. «Det var et trykk i hodet som bare forsvant. Et trykk som alltid hadde vært der og som jeg trodde skulle være sånn,» fortalte han.

Jeg har nylig erkjent at jeg har en skavank i livet mitt.
Jeg kaller det faktisk en grøft. Det preger meg kanskje ikke så mye at alle andre nødvendigvis ser det, men for meg personlig er det plagsomt nok. Så jeg dragser rundt på en grøft som jeg innimellom faller i, og det frustrerer meg skikkelig. Hva i alle dager gjør jeg i denne grøften nå igjen?

For å bruke enda en analogi så kan det finnes en propp i systemet. Lettelsen kommer når man finner proppen, for den kan rett og slett fjernes. Eller det har kanskje bare grodd igjen og dermed har alt sammen har blitt en utydelig grøt av frustrasjon og manglende inspirasjon og motivasjon.

Psykologene vet litt om dette og derfor graver de i fortiden. Coachene har skjønt litt av dette og derfor fokuserer de på motivasjon og mulighetstenking her og nå og i fremtiden.

Jeg har kommet til at jeg trenger litt hjelp med denne grøften min. For tenk hvis det er mulig å gjøre noe med det? Kanskje den kan fylles igjen? Men det nytter ikke å bare bestemme seg. Jeg klarer ikke bare bestemme meg for å reagere annerledes. Jeg vil gjerne, men i dette tilfellet må jeg nok faktisk lære noe nytt.

Her kommer Gud inn i bildet. Jeg tuller ikke. Han bruker definitivt mennesker og jeg benyter meg både av tanker fra psykolgien og coachingen, men jeg kan kjenne hvordan Gud leder meg til å finne en løsning. Det gir meg håp.

Bjørn Eidsvåg synger om det, men han har egentlig bare hentet teksten fra Salmene i Bibelen:
«Han dro meg opp av fordervelsens grav, opp av den dype gjørmen. Han satte mine føtter på fjell og gjorde skrittene faste.»

Trykket trenger ikke være der – og det går an å komme seg opp av en grøft.

Bibelref: Sal 40,3

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *